02.07.2013

Pyszne ciasto z jagodami


Dziś znów Was trochę pokuszę na słodko :)
Sezon na jagody zobowiązuje i nawet fakt posiadania sinego uzębienia po konsumpcji jagodowych specjałów nie powinien być wymówką.
Przepyszne kruche ciasto z jagodami,  to lekko zmodyfikowany przepis z bloga Kasi Tusk,
a zmodyfikowane (nie mylić z GMO ;) ), czy też nie - smakuje wybornie!
Jagody w dłoń i do dzieła!
Przygotowuje kruche ciasto wg następującego przepisu:

2 pełne szklanki mąki
3 jajka
150 g masła

1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina cukru waniliowego

ok. 0,7 - 1 litra jagód

Mąkę nożem siekamy z twardym masłem, dodajemy ok. 1,5 łyżki cukru pudru (ale tutaj zostawiam swobodę w zależności od upodobań), szczyptę soli, proszek do pieczenia, 3 żółtka. Zagniatamy energicznie ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję i na pół godziny wstawiamy do zamrażalnika, owinięte ściereczką z bawełny (w innych moich przepisach, tu i tu,  wystarczy ciasto włożyć po prostu do lodówki, ale w tym przypadku będziemy je trzeć na tarce, więc musi być bardziej twarde).
W tym czasie ubijamy pianę z 3 białek, dodając szczyptę soli, a później, stopniowo cukier puder (ok. 2 łyżek, znów wg gustu). Jagody myjemy i zostawiamy do obeschnięcia. Lekko zmrożone ciasto dzielimy na 2 części i jedną od razu ścieramy na tarce i układamy na dnie wcześniej posmarowanej masełkiem i obsypanej mąką tortownicy. Na tak starte ciasto wysypujemy jagody, lekko obsypujemy cukrem waniliowym, a następnie nakładamy sztywna pianę z białek. Ścieramy drugą cześć ciasta i kladziemy na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i całość pieczemy 35 minut, grzałka góra-dół.
Pow wyjęciu i ostygnięciu ciasta obsypujemy je cukrem pudrem. Fantastycznie smakuje też na ciepło z kulką zimnych lodów waniliowych!
Smacznego!

Ściskam!

p.s. sine zęby (palce, paznokcie, usta) czyścimy odrobiną soku z cytryny :)







1 komentarz: