14.07.2013

Makaron pappardelle z pieczarkami


Uwielbiam makaron z pieczarkami!!! Najczęściej gotuję spaghetti z sosem pieczarkowym, ale dziś mała odmiana, bo nie makaron spaghetti, a w sosie oprócz pieczarek jeszcze ...ser camembert. Polecam dla tych, którzy chcą szybko i smacznie zjeść coś bezmięsnego (choć mój mężczyzna i tak wciąż szuka w takich daniach odrobinki mięcha ;) )

Przygotowujemy:
paczka makarony pappardelle
łyżka oleju do smażenia
1/2 kg pieczarek
śmietana 18%
1 duża cebula
ser camembert, najlepiej Valbon - jest lekko ostry

sól, pieprz do smaku

Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Na oleju kilka minut podsmażamy posiekaną cebulę, aby się zeszkliła. Dodajemy pokrojone pieczarki i całość podsmażamy ok. 15 minut, lekko doprawiamy solą (chyba, że ser jest dość słony, to nie dosalamy). Po tym czasie dodajemy ser w ulubionej ilości oraz 3-4 łyżki śmietany i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Doprawiamy w zależności od upodobań. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy z gorącym sosem i ewentualnie listkiem bazylii.
Ot, i całe danie!
Smacznego!

Aga




























pics by me

4 komentarze:

  1. Eryko ! moje trzewia !!! dietke sobie zrobiłam a Ty takie pychotki exponujesz ??? czuje zapach normalnie ... ajć ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, ajc, porzuć dietę na chwilkę i zaszalej :)pozdrawiam pięknie!

      Usuń
  2. oh, jak to apetycznie wygląda, aż boli. A ja na brokułach i jogurciku "0", kobieto nie masz litości ( szczupłe nie mają litości tylko super przemianę materii).;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahah! oj, wcale tak nie jest, że nie muszę się pilnować, ale nie umiem odmówić sobie dobrego jedzenie, to mi daje tyyyleee radości!!! a za chwilkę 10 minut z Mel B i jakoś to leci ;) pozdrawiam!

      Usuń